5 juli 2015

Outlander II - "Slända i Bärnsten"



"Slända i Bärnsten" heter Diana Gabaldons andra bok i Outlanderserien om Jamie och Claire och deras äventyr.
Efter första boken "Främlingen" var hungern stor efter nästa bok, så "Slända i bärnsten" slukade jag girigt.
Jamie Fraser ger sig in i en ny karriär som portvinsförmedlare och paret beger sig till Frankrike, Paris för att under en tid överta handeln åt Jamies släkting. Claire ägnar sig mest åt att helst undvika intrigerna vid det franska hovet och tar varje tillfälle i akt att förbättra sin medicinlåda med hjälp av en underlig handlare med örter.
De hamnar mitt i maktens nät och fraterniserar med ingen mindre än Charles Edward Stuart eller Bonnie Prince Charlie som han kallades, där han i Paris försöker förbereda sin karriär som Skottlands kung. Läs om Bonnie Prince Charlie här .
Eftersom Jamie och Claire vet att slaget vid Culloden går till historien som ett mycket blodigt och ödeläggande slag för skottarna försöker de förhindra att Bonnie Prince Charlie får pengar till slaget.
Här kan du läsa mer om Culloden.
Jamies gamle fiende Jonathan Randall som dom trodde hade avlidit i fängelset dyker upp med sin mycket sjuka bror som Claire trots allt försöker behandla.
Claire går genom en tragedi som skakar om hennes känslor för Jamie en hel del och Jamie själv förlorar en av sina bästa vänner.
Utan att avslöja för mycket kan jag väl låta er veta att vi parallellt följer Claire på 1960-talet där hon tillsammans med sin dotter och hennes pojkvän spänt utforskar hur Jamies öden gick efter slaget vid Culloden.
När boken slutar får man lätt en klump i halsgropen vilket gör att jag direkt griper nästa bok.
Läs mer om Diana Gabaldon och Outlanderserien här.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar