17 oktober 2015

Outlander IV - Trummornas dån

Jamie och Claire som nybyggare




Diana Gabaldons fjärde bok i serien om Jamie och Claire heter "Trummornas dån". Jamie och Claire har en tid vistats på Jamies släkting Jocastas välmående plantage.
 Men trots Jocastas erbjudande om att plantagen efter hennes tid tillfaller Jamie, väljer han att lämna stället.
De tar sig till North Carolina där de bestämmer sig för att slå ner sina bopålar. De har vissa sammankomster med indianstammar och några smärre olyckstillfällen men på det stora hela växer deras lilla gård och de lever med Jamies systerson Ian. Stället kallar dom Frasers Ridge.
Vissa besökare ger förstås Claire en smärre chock. Som Jamies son, med sin förmyndare till exempel.
"Hemma" på 1960-talet kan inte Brianna, Jamies och Claires dotter, sluta tänka på sin far, högländaren hon aldrig träffat. När hennes mor Claire bestämde sig för att gå genom stenen igen för att välja ett liv med Jamie på 1700-talet blev naturligtvis saknaden enorm för Brianna.
Roger Wakefield, själv ättling efter Geile Duncan letar vidare efter notiser om Jamie och Claire och hans kärlek till Brianna växer.
Som sin envise fars dotter tar Brianna sitt öde i egna händer och går genom stenen för att få träffa sin mor och den far hon aldrig sett.
När Roger förstår vad hon har gjort riskerar han allt och försöker själv ta sig genom tiden via stenarna. Han lyckas och kommer snabbt iväg till det Nya Landet och finner sin eldfängda flickvän Brianna.
Men säg den lycka som varar. Efter en enda natt av lycka sticker Brianna sin väg och en mycket lång och svår resa börjar för Roger.
Brianna hittar däremot sina föräldrar ganska snabbt men efter den första himlastormande lyckan att få se varandra, visar sig det heta temperamentet hos far och dotter. Jamie begår ett ödesdigert misstag och Brianna lämnar Frasers Ridge, brinnande arg på sin far.
Det är nu händelserna tar fart. Vi träffar blodtörstiga indianer, vi får veta vad Brianna blev utsatt för när hon skildes från Roger och unge Ian väljer en annan livsväg...
Även om faror, hot och motstånd är ständiga följeslagare i Jamie och Claires öden så får vi trots allt hopp om en ljusare framtid för våra vänner i Outlanderserien till sist.
Klicka här för adressen till Adlibris.


Jamie Fraser själv längst till vänster. Hans syster Jenny och hennes man Ian i mitten. Längst till höger den manipulerande svartsjuka Laoghaire.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar