1 november 2014

Förrymda slavar o lapptäcken

       


Tracy Chavalier är kanske mest känd för romanen "Flicka med pärlörhänge" och har skrivit flertalet böcker efter det, varav "Den blå färgen" som är riktigt bra.
Men utan tvekan bäst är hennes nya "Den sista fristaden" som handlar om den unga Honor Bright. Vi befinner oss i Amerika, mest staten Ohio år 1850 och därefter.
Honor reser från England till Amerika tillsammans med sin syster som ska gifta sig i Ohio. Men resan blir svår och systern avlider. Honor är ensam i ett stort land där allting är nytt för henne och mycket annorlunda än hemma i England.
Honor är så kallad kväkare, alltså medlem av Vännernas samfund, en religiös inriktning som tidigt var motståndare till slaveriet.
Honor har turen att träffa Belle Mills, självständig kvinna och ägare till en sytillbehörshandel där hon syr och säljer bahytter till damerna i Faithwell i Ohio. Honor är en mycket skicklig sömmerska och vi får veta en hel del om lapptäckssömnad i boken "Den sista fristaden".
Honor gifter sig med en mjölkfarmare och upptäcker att de svarta slavarna från söderns plantager gärna försöker fly norrut till ett fritt liv. Hon kommer i kontakt med några slavar på rymmen och försöker hjälpa dem som ett led i "den underjordiska järnvägen" som de hemliga punkterna i slavarnas flykt heter.
Hennes mans familj är emellertid mycket försiktiga med att hjälpa slavar på rymmen eftersom det enligt lag är förbjudet och de har tidigare råkat mycket illa ut.
Tracy Chevliers specialitet, att förena ett dramatiskt livsöde med vardagens litenhet kommer särskilt väl fram i "Den sista fristaden".
 Det här är en bok man vill ha liggande på nattbordet att längta till.
Finns på adlibris
Information och historia om Vännernas Samfund



Jag är inte säker men något i den här stilen kan mönstret till Ohios Stjärna se ut. Många vackra mönster har bevarats av stammar som Amish och Vänner.
En typisk bahytt som jag tänker mig att Belle och Honor syr i "Den sista fristaden".












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar