9 november 2014

Amaryllistider!

Odlarglädje i höstmörkret!


Det börjar bli dags att plantera amaryllislökar för att få dess vackra blomning till jul. Jag har köpt några lökar och under kommande vecka ska de planteras.
Det är väldigt enkelt att göra din egen amaryllis till jul, du bara planterar löken i en kruka så stor att du kan få ett par fingrar mellan krukans kant och löken. Ställ därefter planteringen varmt, rumstemperatur blir bra. Nu är det inte så viktigt med en ljus placering, men när löken börjar visa liv och börjar synas behöver den stå vid ett ljust fönster.
Du få bra tips i Susanna Roséns bok "Amaryllis- älskad vinterblomma" och underbara bilder på amaryllis i samplanteringar.
Vi tänker på amaryllisen som en julblomma, men om du vill spara dina lökar från år till år kommer du så småningom att blomma längre fram på vårvintern och våren.
Susannas bok inspirerar till att använda amaryllis också som rabattblomma eller tänk, vilken fantastisk vårkruka med blommande amaryllis i mars-april!
För den inredningsintresserade är amaryllis guld värd. Tänk några stänglar som snittblommor på julbordet eller en enkel vit som solitär i badrummet.
En bra idé är också att odla sina egna amaryllisar och ge bort som julblomma.
Låt ditt hem blomma i jul!
Lycka till!
Så här många lökar har inte jag. Men visst blir man insprirerad!


Skötselråd och inspiration ser du här!

Finns på adlibris


















2 kommentarer:

  1. Den boken är en av de vackraste ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren! Ja, det tycker jag också. Väldigt inspirerande så här inför julen.

      Radera