27 januari 2016

Stenhuggarens dotter




Den senaste romanen i serien "Släkten" heter "Stenhuggarens dotter" och den här gången har stafettpinnen sträckts till Ewa Klingberg.
Ewa är lärare och har tillsammans med fotografen Hanna Åhman tidigare utkommit med "Kyrkornas hemligheter". Se bild i slutet av inlägget.
Vi får möta Konrad Stenhuggare och hans dotter Sissela i nådens år 1269. Far och dotter får en inbjudan till kung Valdemar i Stockholm eftersom faderns skicklighet som stenhuggare behövs.
Men resan dit går inte som de har tänkt sig och det är bara Sissela som når Stockholm.
Väl där dras hon in i den närmaste kretsen kring kungen och småningom väljer han Sissela till sin frilla.
Sissela har lärt sig faderns yrke och har talang för stenhuggeri som naturligtvis anses vara ett yrke endast för män. Men Sissela kämpar för jämlikhet och får utöva sin talang.
Nu är det inte bättre än att kungens bror Valdemar också kastar långa blickar efter den vackra Sissela och snart har hon också värmt även hans bädd...
Maktkampen mellan Magnus och Valdemar slutar med krig och Sissela måste fly. Nu har hon med sig en liten pojke som är kungason, men oäkta, även om hon inte är hans mor.
Hon stretar sig genom ett krigshärjat Sverige till Njudung, nuvarande Småland till sin barndoms tilltänkte, Ulf. På vägen finner hon sin vän Ylva som har förlorat striden och får en mycket speciell ring av hennes man. Ringen sägs ha tillhört Ingrid Ylva, Birger Jarls mor.Klicka här för att läsa ett äldre inlägg med inslag av Ingrid Ylvas ring.
Men hennes hjärta och kropp längtar efter väninnan Ylvas bror, prästen Matteus.
Sissela är på många vis en modern kvinna, för att vara gestaltad på medeltiden. Hon trotsar  kvinnoförbudet för stenhuggare och fortsätter sitt skrå, hon går sin egen väg och väljer männen snarare än de väljer henne.
Stenhuggarens dotter är svensk historia, spänning och kärlek på samma gång. Jag kunde ärligt talat inte gissa hur ödet skulle sluta för Sissela.
Stenhuggarens dotter är utgiven av Historiska media.
Boken finns på Adlibris. Klicka här.
I serien "Släkten" har tidigare utgivits följande titlar: Blandat blod, Sigrids hemlighet, Tempelbranden, Drottningkronan, Helenas hämnd och Ringens gåta.
Ringens gåta finns som inlägg i den här bloggen. Klicka för att ta dig till dit!
Här kan du läsa mer om Njudungskyrkorna

Ewa Klingbergs tidigare böcker "Kyrkornas hemligheter" utkommer i två delar. På tredje bilden från vänster ser du en port som är i Njudung stil. Sista bilden visar en Njudungskyrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar