7 februari 2016

Jägarens gourmetbok



Med en hängiven jägare i huset är det alltid välkommet med lite ny inspiration till vilträtterna. Det blir lätt den traditionella rådjurssadeln en söndag och älgköttbullar på julbordet. Men när man har frysen full av hälsosamt viltkött önskar man kunna tillaga det i vardagen likaväl som kombinerat med spännande smaker på nytt sätt.
Det tog också Fredrik Lundberg fasta på när han tillsammans med fotografen Charlie Bennet och Kristin Johansson författade boken "Från skott till stek - happy hunting och den vilda maten"
Jakten är en vetenskap och naturupplevelse i sig, men det gäller att ta god hand om köttet efter skottet och att förädla djuret till en smaksensation på tallriken.
Det lyckas dom med rejält! Hör bara på rätternas namn: baconflätad harfilé med karamelliserat äpple, gås med stuvad svartkål och portvinsfikon, gulasch med rönnbär, timjan och kummin, lägg därtill en saftig hamburgare på älgfärs och svart fasan med rostade rotfrukter och fänkålssås. Mmmm....

Boken är indelad efter viltsort såsom hjort, and och gås, hare, fasan och rapphöna, älg, ripa, vildsvin, orre och tjäder samt rådjur.
Varje kaptiel inleds med en berättelse av en kock och dennes förhållande till jakten. Marco Baudone presenterar t ex harens kapitel och Stefano Catenacci hjortens.
Till varje viltart finns också en liten lista med tips och trix gällande både jakten, slakten och matberedandet.
Naturligtvis finns också olika jakthistorier, skrönor och allmänt intressant läsning mellan verserna.
Från skott till stek har fått mig riktigt inspirerad att laga gourmetmat av vilt. Nu blir det annat av än söndagsstek!


Några läckerheter ur "Från skott till stek". Vilt i ny tappning!

Boken finns på Adlibris. Klicka här.
Boken är utgiven av Norstedts förlag. Klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar