9 juli 2016

Uppdaterad LCHF



Jag är en gammal och hängiven anhängare till LCHF kosten (LowCarbonateHighFat) som är det enda sättet jag stött på där man mår så bra att viktnedgång räknas som extra bonus. Kosten blev ju otroligt hårt kritiserad i början men ledde till de många mjöl och sockeralternativ vi ser i handeln idag.
LCHF 2.0 är nu en uppdaterad version av Åse Falkman Fredrikson och Anna Hallén, båda gamla i gemet och känner till kosten och dess fördelar.
Så vad innebär uppdateringen då?
Jo, den "nyare" kosten består av mer grönsaker och inga mejeriprodukter så för den som är bevandrad i kostens terminologi kan man påstå att den här versionen kombinerar LCHF med Paleo. En bibel för laktos-och glutenintoleranta men för alla andra också.
I ett mycket informativt förord förklarar Åse och Anna om den inte så hälsosamma mjölken från våra mjölkkor idag, innehållande IGF1 (Insulinlike-growth-factor 1) som är kopplad till bröst-och prostatacancer samt ökad mängd östrogen som mjölk framkallar.
De har ett långt avsnitt om gluten och förklarar tydligt varför man kan vara känslig mot gluten även om man har testats negativt för celiaki. Jag är själv mycket känslig för gluten.
Sojaprodukter tar de helt avstånd ifrån, dels på grund av miljöskäl.
Själva maten är enkel och okomplicerad att laga.
De börjar med ett frukostkapitel med bl a äggmacka, chiapudding och mandelpannkakor.
Till lunch eller middag bjuds vi på tacopaj, lammfärsspett, chiligryta och fisk osso bucco, för att nu nämna några. Jag lagade deras spenatsoppa som var helt underbar!
Det är bara att erkänna att man mår betydligt bättre om man äter så här. Man går också ner i vikt, men där är det personligt vilken typ man tillhör och vad man tål.
Den enda kritiken jag möjligen har är att den "nya lchf" har lite för snålt med fett. För alla fetträdda kan jag tala om att fett smälter fett och viktnedgången startar.
Åse och Anna betonar noga att varje kropp är olika och man bör äta efter vad den egna kroppen säger. En mycket god regel!

Boken finns på Adlibris. Klicka på den här länken.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar