31 juli 2016

Mord med Nobeltecken

Sofistikerad svensk pusseldeckare


Jag har stiftat en trevlig och för mig ny bekantskap i Kristina Appelqvist genom hennes deckare "Minns mig som en ängel".
En lugn och sofistikerad deckare där vi visserligen hinner uppleva flera mord men med litteraturforskaren Helen Waller i huvudrollen blir det snarare mysläsning i miss Marple-stil,
Inledningen fångar läsaren direkt. Helen som är litteraturforskare vid Västgöta Universitet, är tillsammans med de andra styrelsemedlemmarna på Bjetorps slott för att utse en författare till ett pris.
Med på mötet är den trevliga danskan Karen Jensen som hittas död på hotellet och vänder mötet till en högst otrevlig upplevelse. Dessutom försöker en av de andra styrelsemedlemmarna avslöja vem årets nobelpristagare i litteratur ska bli, information som han omöjligt kan ha!
Helen och de andra i styrelsen får snart obehagliga samtal, alla med samma meddelande och intrigen tätnar när någon lämnar tydliga avtryck i hennes bil.
Hennes väninna Eva har också ett mord i sin närhet. På ålderdomshemmet har en av de anställda mördats med berått mod. Visserligen var inte offret omtyckt men vem av de åldriga skulle ställa till med våld som leder till döden?
Kristina kryddar också med en släng av humor, som när Eva inte vill ge sig till känna men blir upptäckt nedhukad bakom prästens häck.
Till sist är alla misstänkta för morden, alla verkar ha motiv och alla verkar kapabla, så, vem är mördaren?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar