26 augusti 2015

Städa dig lycklig!


Låter rubriken tvivelaktig? Det är den inte!
Jag har drabbats av en "rensa-och röj" feber och mycket är tack vare Marie Kondo och hennes bok "Konsten att städa. En magisk handbok".
Marie Kondo är en japansk städkonsult som hela sitt liv har ägnat sig åt att organisera materiella föremål på "rätt plats".
Hon har utvecklat en metod för städteknik som hon kallar för "KonMari" metoden och det är den metoden boken beskriver.
Hennes metod för att göra sig av med onödiga prylar går ut på att värdera varje sak utifrån om du använder den, behöver den och om den gör dig lycklig.
Du bör ta fram alla ägodelar inom den aktuella kategorin som ska röjas och sedan går genom varje sak för sig och känna efter om den skall vara kvar.
Visst ligger det något i att vi lite till mans omger oss med alltför många saker som vi egentligen varken behöver eller använder.
Sådana högar med oanvända prylar ger oss dålig energi och en underliggande frustration när vi inte kan hitta det vi faktiskt letar efter i oredan.
Hon ger handfasta tips hur du rensar i garderoben, bokhyllan, skåp och övriga ofta utsatta ställen.
Föremål du verkligen tycker om och blir glad av att se fyller dig med god energi och ett städat organiserat hem ger dig en avslappnad och harmonisk känsla.
Det stämmer. Dessutom är det en underbar känsla som infinner sig när man har städat ur ett rörigt skåp eller översvämmad låda. Så Marie Kondo har rätt.
Hon nämner feng shui mycket kort och förbinder inte KonMari metoden med det. Emellertid är det just det hon gör.
Hon ger uppmärksamhet och tacksamhet till de föremål hon använder och uppskattar de ägodelar hon har bestämt sig för att spara.
Nu hoppas jag bara att min "rensa i  röran" feber håller i sig så jag hinner med några områden till!
Finns på Adlibris. Klicka här.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar