17 augusti 2015

I trädgårdsdesignerns himmel!


Observera att fotona runt boken inte är ur boken utan ur vår trädgård.


Jag befinner mig i trädgårdsarkitektens himmelrike!
För ett år sedan flyttade vi till ett hus i stan med gammal och sliten tomt. Gräsmattan hade växt upp på höjden och stubbar murknade ner i flisor. En gammal rabatt prunkade med farmors gamla tulpaner på våren - men bara då. Häcken mot grannen var överväxt och i stort behov av putsning. Svåra slänter vid garageinfarten med mossbeväxt gräs.
Men terassen är solig, utsikten vacker över vatten, grannens enorma cypress och stadens blommande träd på gatan nedanför ger tillsammans med husets ljusgula färg en lätt medelhavskänsla.
I år tog vi itu med några grundförbättringar.
Efter grundlig dränering av huset hade mycket gräsmatta blivit uppgrävd, sönderkörd och förstörd, Samtidigt hade vi några stubbar och ojämnheter som behövde komma bort. 
Så när dräneringen var färdig slätade entreprenören ut alla gräsmattor, grävde bort fula stubbar och grävde ur och grusade gångar för plattläggning nästa år.
Dessutom fick jag en helt och hållet ny rabatt. 
På samma ställe i västerläge längs husets entrégång, men nu med ny, mustig jord och med god marginal till husväggen. Du kan se den ännu lite glesa rabatten längst ner till vänster. Denna rabatt planerar jag hålla i färgtemat blått/lila-gult-vitt. Ljusgula Austinrosen "The Pilgrim" kommer i vår och flera Perovskia "Blue Spire" är på önskelistan. Överst till höger ser du en underbart skir violruta som matchar och kontrasterar den ljusgula väggen.
Till min hjälp läser jag alla böcker jag kan som visar alla aspekter med att planera sin trädgård. 
En ny trädgårdsbok till stor hjälp är " Trädgårdsform, vackrare trädgård med arkitektens verktyg" av Karin Janrik och Viveka Ljungström.
Karin är trädgårdsarkitekt och har jobbat i Frankrike, USA och Sverige.Hon bidrar med material till tidningen Allt om Trädgård, där Viveka är chefredaktör.
Boken förklarar först 16 steg du kan ta för att nå din drömträdgård. Sedan presenteras några vanliga svenska hustyper och passande trädgårdar till dem. 
I kapitlet "trädgårdens struktur" lär vi oss skapa rum, planera vatten och fundera på olika material. Till sist tar Karin upp några vanliga problemområden och konkreta lösningar på dessa.
På mittersta bilden i nedre kant är ett ännu oplanerat område som omger den nya infarten till garaget. Vi valde betongmurar som ska få infälld belysning och vid bägge sidor av muren planerar vi låga kantväxter såsom Vildvin, murgröna och vintergröna barrväxter t ex kryptuja.
En portal har kommit på plats vid tomtens stig in mot stan. Den har en gammal klätterros "New Dawn" och en honungsros som flankerar dess sidor.
Längs med stigens ena kant har en låg buxbomhäck påbörjats.
Under arbetet med dräneringen hittade vi en stor sten som har rests upp på gården som en blickfång med några jättedaggkåpor planterade bakom i vandrande skugga.
Runt tomtens östra och södra sida löper en tuijahäck som planterades redan i fjol som ger en ombonad och avgränsande känsla.
Många projekt är under planering och jag ser fram emot att forma vår växande trädgård.
Boken är utgiven av Norstedts förlag.

Längst till vänster japansk blodlönn som skuggar några funkior. I mitten stigen mot västra utgången som slutar med en rosenportal. Till höger ett Engelsmannsvin som klättrar uppför torkställningens stolpe.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar