Follow by Email

20 maj 2017

Historien bakom en målning


En bok jag inte ville lägga ifrån mig! "Sophies historia" av Jojo Moyes kryper tätt inpå läsaren och man vrider sig i hopp om att det ska sluta så väl det bara kan gå för romanens båda hjältinnor.
Den börjar i en liten fransk stad, St Péronne år 1916 under första världskriget. Sophie och hennes syster driver ett hotell och kämpar tappert på under tyskarnas stenhårda ransoneringar och kontroll.
Deras makar är ute i kriget och tyskarna beordrar systrarna att dagligen tillreda deras middag. Kommendanten hittar en tavla som Sophie har fått av sin man i bröllopsgåva, föreställande henne själv, och han blir extremt intresserad av målningen.
Han börjar också visa ett visst intresse för Sophie som varken kan avvisa eller besvara känslorna.
Den tyska ockupationen blir allt värre och tillvaron kulminerar i kaos för Sophie.

Liv Halston i London, år 2006 har blivit änka för ett par år sedan och lever på ruinens brant men i ett flott glashus, bokstavligen, som hennes man ritade. Hon träffar Paul som rusar ut ur hennes hem när han får syn på porträttet av Sophie...
En lång kamp börjar för Liv när Paul visar sig jobba med värdeföremål som stals under första och andra världskriget.
Trots att Liv anser sig rättvist äga tavlan menar Paul och hans firma att den ska lämnas tillbaka till de rätta ägarna.
Liv forskar i målningens bakgrund och kommer Sophies historia på spåren, hur hon blev tillfångatagen av tyskarna och de kval hon måste utstå. Det ser mörkt ut för både Liv som blir fast i en dyr och känslig rättegång och Sophie som fraktas som ett djur i tyskarnas tåg på väg mot sin sista destination...

Boken finns på Adlibris, också som pocket. Klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar