Follow by Email

23 april 2017

Vikingar och vanadiser


Johanne Hildebrandt fortsätter sin saga om Valhalla med "Estrid" som handlar om Sigrid Storrådas dotter.
Sigrid är drottning över Götland och kungamoder med stark makt. Hon har förlorat sin älskade Svend Tveskägg och lever nu ensam med alla svåra beslut som drottning. 
Dottern Estrid plågas av lungsot och har en säregen gåva som  gör att de flesta skräms av henne, hon kan nämligen se de döda och är underjordens utsände, dödsgudinnan Hels undersåte.
En dag kommer en kristen man till byn och vikingarna låter honom hängas till döds, men Estrid känner en stark dragning till hans utstrålning och avslutar hans lidanden med en pil.
Men så blir Estrid och hennes bästa vän Katla bortrövade av Anundsfolket och tvingas gifta sig med deras ledare Agnatyr. Det blir en fruktansvärd tid för Estrid och hon börjar ge upp hoppet att någonsin få återse sina egna igen. Ända tills desperationen tar vid och hon inser att det enda sättet att slippa ifrån de våldsamma och hänsynslösa rövarna är att fly med döden som insats...
Svend Tveskägg har aldrig glömt den enda natt han fick med Sigrid, och nu träffar han den gamle Knud Danaast och får det mytomspunna svärdet Stridseld i sin ägo. Fylld av självförtroende beger han sig hemåt för att erövra Danmark och uppfylla de tre löften han givit Knud Danaast.
Läs mer om Svend Tveskägg här.
Hemma är Sigrid änka och hennes far anser att hon behöver gifta om sig. Emellertid är Sigrid inte så imponerad av friarna och det slutar med att hon öppet får ett slag över ansiktet. Då är hennes tålamod slut.
Här kan du läsa mer om Sigrids friare.

Johannes språk är oslagbart, fylligt, beskrivande och mustigt samtidigt som böckerna är lättlästa med humor. Till största delen är både "Sigrid" och "Estrid" grundade på historia men kryddade med viktiga skönlitterära ingredienser, som Svends svärd Stridseld.
Gillar du TV serien Vikings och The last kingdom ska du läsa "Estrid", Kung Ethelred II som förekommer i "The last kingdom" återfinns i "Estrid".

Se inlägget om Sigrid, Estrids mamma här.

"Estrid" finns på Adlibris. Nu till sänkt pris. Klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar