10 maj 2015

I örat just nu...

Lauritz prövas omänskligt hårt




"Att inte vilja se" är den fjärde boken i Jan Guillous serie om bröderna Lauritzen och 1900-talet. Numera är familjen Lauritzen så välbekant att man nästan känner sig som en familjemedlem runt middagsdukningen i villa Bellevue i Saltsjöbaden eller på deras sommarhus i Sandhamn. Boken håller dig i ett fast grepp från början till slut och lämnade mig alltifrån oberörd.
Andra världskriget dundrar på för fullt, också in i familjen Lauritzens liv.
Boken handlar till största delen om Lauritz själv, äldste brodern av tre i den norska fiskarfamiljen Lauritzen som nu har byggt ett synnerligen välbärgat familjeimperium. Emellertid hotar kriget både ekonomin och deras stillsamma liv.
Livet prövar Lauritz mycket hårt, orättvist och omänskligt hårt i denna del av serien. Här finns också ljusglimtar och framtidshopp men ingenting kommer att bli sig likt igen i familjen.
Jag skulle nästan vilja kalla "Att inte vilja se" den hittills allra bästa av de fyra. Om det beror på att man har lärt känna alla romangestalter så bra vid det här laget eller om det är den extra händelserika tiden och spänningen som gör det, det är svårt att säga.
Guillous språk är harmoniskt, välbyggt, det flyter fram med sofistikation och uppläsaren Thomas Bolme, som för övrigt läst in alla i 1900-tals serien och även Arn, är för mig en trygg och välbekant uppläsare som passar perfekt med Guillous texter.
Jag får också en insikt, en förståelse för andra världskrigets händelser. När man idag talar om de grymheter som utspelades glömmer vi ofta bort att sätta oss in i den dåvarande atmosfären och att man inte heller då kunde tro alla grymheter, man ville inte se...

Finns både som bok och CD på Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar