31 juli 2014

Odla mer i kruka

Vackra bilder och handfasta råd


Det här är en bok jag skulle vilja ha själv i bokhyllan att återvända till gång efter gång när inspirationen faller på.
"Trädgård i kruka- odlarglädje året om" av Annika Christensen och Ulrica Otterling bjuder på precis vad jag vill bläddra i när jag känner att en kruka skulle behöva fyllas vid entrén!
Boken ges ut i samarbete med Allt om trädgård där båda författarna figurerar. Det är ju inte endast sommarblommor som trivs i kruka, du kan odla träd, grönsaker och framförallt örter som jag själv tycker är enklast i kruka.
Ett knep jag ibland brukar påminna mig om är att om din trädgård består av lerjord och du nödvändigtvis vill ha en surjordsväxt på en speciell plats- sätt den i en kruka med anpassad jord.
Varje årstid har ett eget kapitel- enkelt och redigt! I kapitlet om vår känner man hur livslusten riktigt spirar ur fotografierna och man får tips om vilka blommor som klarar en nyckfull vår. Sommarkapitlet ger tips och råd om näring och bevattning samt lite annorlunda sommarblommor för dom som vill mer än petunia.
Hösten brukar ge mig stor inspiration till vackra arrangemang i krukor och hösten den här boken är vacker! Här får vi också veta hur man planterar lökar för en tidig vårblomning.
Vintern då? Då är det väl kört, snöstorm och minusgrader.
Nej, inte för Annika och Ulrica, även om kapitlet är tunt. Det gäller bara att se det vackra i former och nakna kvistar, gärna pigga upp stilleben med ljus.
Läs och njut!
Boken finns på Adlibris

19 juli 2014

Fräscha upp dina inneväxter!

Redan omslagsbilden ger inspiration
att omge dig med blommor
Det utkommer många trädgårdsböcker per år, men inte alls så många för skötsel av inneväxter, så därför tog jag mig glatt an "Krukväxter" kort och gott av Malin Hidesäter och Anna Skoog.
Boken har helt underbara bilder och jag vill bläddra i den om och om igen. Bilderna är mycket inspirerande och man känner igen våra vanligaste krukväxter på varje sida.
Någon utförlig handbok om hur olika arter av krukväxter skall skötas är det emellertid inte. Lite små råd ges till de flesta, men den som har prövat hålla den enklaste cyklamen vid liv vet att det finns något knep som du tydligen inte har blivit varse om. Det kommer du heller inte att bli av den här boken, men glad och dekorationssugen blir du säkert.
Den är också allt annat än "tantig", ideérna känns unga och fräscha.
Författarna delar upp boken i årstider, vilket är redigt och om du köper den återkommer du garanterat till den under årets alla tider.
Finns på Adlibris

10 juli 2014

Bekväm odling

Jag blir riktigt inspirerad av Eva Robilds bok "Odla i pallkrage" med foton av Görgen Persson. Boken är liten och behändlig och innehåller en mängd smarta och handfasta råd för att odla i pallkragar och lådor. Jag har själv turen att ha några pallkragar vid stugan men har inte kommit igång ordentligt. Mycket kan bero på att ställa om sig från en friland till vad jag trodde var begränsningen till pallkragar.
"Odla i pallkrage" har emellertid fått mig att tänka om. Att odla i en upphöjd bädd har många fördelar. Dels är det fysiskt bekvämt, dels värms jorden upp tidigt på våren och du kan anpassa jorden i lådorna och byta ut den om du vill.
Du kan forma dina lådor i olika mönster, t ex som en stjärna här ovan, det ger möjligheter att anpassa placeringen av dina lådor efter din tomt.
Det är heller inget problem med högre växter som solros, tomater eller bönor. Bara fantasin sätter stopp för alla de olika växtstöd du kan använda dig av.
I år är det för sent men till nästa vår ska jag pröva mina pallkragar!
Boken finns på adlibris