31 augusti 2016

Fallet Metta Fock


Jag hade inte prövat Ann Rosman förut, men om det var första gången så var det inte sista.
" Mercurium" är en ytterst intelligent historia som skickligt flätar samman verklighet med fiktion.
Det handlar om fallet Metta Fock, som avrättades år 1810 i Västergötland. Hon var åklagad för giftmord på sin make och två av sina barn med mercurium, därav titeln.
Huvudpersonen, Metta Charlotta Fock, var född adel, Ridderbjelke år 1765. Hon gifte sig med Henrik Johan Fock som var sergeant. Han var labil i psyket och gjorde dåliga affärer. De bodde på en gård i Lilla Gisslared med sina barn.
Ann Rosman beskriver Metta som en stolt och duglig kvinna som gör allt hon orkar för att hålla familjen med livets nödtorft, som ytterligare börda har hon den småsinte maken.
Parallellt med Mettas historia utspelar sig ett familjedrama i nutid på Stola Herrgård med familjen Ekeblad i centrum. Läs mer om Stola Säteri här.
Metta kommer efter anklagelserna att sitta på Carlstens fästning, ett fängelse enbart för män på hennes tid. I Ann Rosmans roman utspelas där en maskerad med Sveriges societet- där mord inträffar och kriminalinspektör Karin Adler kallas in.
Som efterord berättar Ann själv om researchen till boken. Hon lyckades hitta en nu levande släkting till Metta Fock som engagerade sig i fallet. Läs mer om henne här.
I Ann Rosmans version av fallet Metta Fock framstår hon som oskyldig, och det är jag benägen att hålla med om. Antagligen erkände hon när hon insåg att döden var enda vägen ut ur fängelset.
Ann Rosman avslutar efterordet med den vackra balladen om Metta Fock. Lyssna på visan här.
Det här är en riktigt bra bok, som gav upplysning om ett intressant fall i den svenska historien. Jag tycker de deckare som knyter an till verkliga historiska händelser är mest intressanta, och för dem som tycker detsamma är Ann Rosman ett guldkorn.
Läs om Metta på Wikipedia här.
Mercurium finns på Adlibris.

Längst till vänster Carlstens fästning där Metta blev inspärrad. I mitten Mettas nådeansökan som hon broderade på tyg hon slet från sina kjolar och allt annat för att brodera orden på. Till höger Stola herrgård, eller säteri där släkten Ekeblad härskat i historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar