16 mars 2016

I örat just nu...

Inga duvungar...



Det är inte utan ett visst mått vemod jag började lyssna på Marianne Cedervalls sista äventyr med våra kära vänner Hervor och Mirjam "Solsvärta".
Mirjam har funnit kärleken i sin Calle medan Hervor fortsätter sitt liv som "lapplandshäxa". Denna gång får vi följa Calles intresse för fåglar- pilgrimsfalkar närmare bestämt.
Vi får också träffa den pensionerade lärarinnan Anneli och en ung flicka hon tar under sina vingars beskydd, bokstavligen eftersom Anneli äger ett duvslag där flickan får hjälpa till.
Hervor blir inblandad i fågelvärlden och får med sina speciella krafter en syn om sin gamla barndomsvän Satu som hon inte har träffat på många år.
"Solsvärta" går helt i stil med Mariannes tidigare böcker om dessa två underbara kvinnor, Hervors språk blir allt mustigare och Mirjam drabbas av en chock i slutet av romanen.
Titeln "Solsvärta" syftar  på koltrast.
Mystiken tätnar när en av Annelis duvor försvinner och Hervor åker till Belgien för att följa spåren efter sin  barndomsvän.
En av uppläsarna är Susanne Alfvengren, och de andra båda är Gun Olofsson och Angela Kovács. Det är kul med flera röster och intressant hur de får ihop replikerna så väl.
Även om vi med Solsvärta måste ta farväl av Mirjam och Hervor så kan vi trösta oss med att Marianne Cedervall fortsätter skrivandet och har gett ut första delen om Anki Karlsson i "Av skuggor märkt" som också utspelar sig på Gotland.
Finns på Adlibris. Klicka här.
Boken är utgiven av förlaget Natur och kultur. Klicka här för att komma till deras hemsida.
Mariannes nya bok heter "Av skuggor märkt". I "Solsvärta" är Susanne Alfvengren en av uppläsarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar