3 november 2015

Härliga höst!

Susannah hjälper oss få en levande höstträdgård


"Härliga höst" av Susanna Widlundh och Lina Karna Kippel en riktigt inspirerande trädgårdsbok som särskilt behandlar hur du förlänger blomstersäsongen och får höstkänsla i din trädgård.
Susanna Widkundh är en klippa på trädgårdsväxter och har skrivit totalt sju trädgårdsböcker och arbetar som frilansande skribent. De färgsprakande fotona står Lina Karna Kippel för, som arbetar bl a för tidningen Trädgårdsliv. Den som är bekant med tidningen känner igen stilen på de vackra fotona.
Boken "Härliga höst" är indelad i sju kaptiel som alla behandlar höstpyssel med trädgård och växter. Ett kapitel behandlar just trädgårdens final med buskar och träd som sprakar i höstens färger, ett kapitel är för den som vill binda kransar och arrangera vackra växter i krukor som tål lite kyla.
Kanske är hösten den bästa årstiden, frågar sig Susanna. Och i trädgårdsvärlden är hösten faktiskt ljuvlig. Färgerna, ljuset, överlevarna, harmonin och lugnet som sänker sig efter sommaren påfrestande hetta och torka.
Särskilt bra är "Härliga höst" för just de konkreta växtförslagen. Höstanemon, Silverax, den gamla pålitliga kärleksörten, Julros och Aster... det svåra är egentligen inte att få tag i höstfina perenner, utan att planera in dem i en rabatt som också skall vara sommarfrodig, tycker jag. 
På sätt och vis är också hösten starten till ett nytt år för trädgården. Nu sätter man lökar och knölar, planterar om och nyplanterar. Tempot är lugnare och efter sensommarens vemod kommer höstens klarhet.
En mycket inspirerande och faktaspäckad bok som väcker mitt intresse för en färgsprakande höst i trädgården.
Finns på Bokus och på Adlibris.

Susannah Widlundh är en pålitlig trädgårdsskribent med sju böcker utgivna. Här ser du några exempel. Andra tilar är Plantskolor värda en omväg och Trädgård för alla.
Ur boken "Härliga höst" en dikt av Carl David af Wirsén:
Det hviskar öfver fjärden
En sorgsen anderöst:
"Nu sommaren gick ur verlden!
Farväl, nu är det höst"
Du lind, som börjat gulna,
Du snart skall öde stå:
Nu komma dagar kulna,
nu komma dagar grå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar