23 december 2014

I Frejas våld


       
Jag har befunnit mig bland asar och starka vikingagudinnor i den här svindlande och spännande romanen "Sigrid- sagan om Valhalla" av Johanne Hildebrandt.
Det är den första delen i en trilogi om Sigrid Storråda som blev drottning på 900-talet e Kr.
Vikingatiden regerade ännu och de flesta följde deras asatro men endel hade bekänt sig till vite Krist och spänningarna mellan religionerna var brutala.
Sigrid är hövdingadotter och gifts bort till Erik (senare Segersäll) som är Svitjods kung. Äktenskapet skall ge Sigrids far Toste mer mark och makt.
Det blir emellertid inget lyckat äktenskap, för Sigrid hinner träffa Svend av jomsvikingarna och omedelbar passion uppstår.
Johanne  bjuder på en fördjupning i asatron, här möter vi deras tro på ett verkligt sätt där offer, syner och tecken är vardagsmat.
Boken har tuffa krigsskildringar och hemska straff för dom som är illojala mot sin grupp. Om du har följt med TV-serien "Vikings" kommer du att känna igen miljön.
Sigrid är en stark kvinna med gåvor av gudinnan Freja. Hon får kämpa för sin plats som drottning men styr vist händelserna till sin förmån.
Sigrid blir mor till Olof Skötkonung som blir den förste svenska kungen att styra över både götar och svear.
Boken höll mig i järngrepp och nu längtar jag till nästa del.
Sigrids intressanta liv kan du läsa mer om och vi skall inte gå händelserna i förväg om Johanne Hildebant fortsätter "Sigrid- sagan om Valhalla" med två böcker till.
Läs mer om Sigrid Storråda här.
Här kan du läsa om Freja och hennes egenskaper i den nordiska mytologin samt gå vidare till Johanne Hildebrants tidigare böcker på samma tema.
På Åland har vi en årlig vikingamarknad som anordnas av fornföreningen Fibula. Marknaden brukar arrangeras i slutet av juli.
Boken finns på Adlibris

            
Frejas spann dragen av katter
Ungefär så här kan Sigrids tatuering med Frejas soltecken se ut.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar