Follow by Email

12 augusti 2014

Den vita drottningen

TV serie om rosornas krig
Mellan åren 1455 och 1485 utkämpades i England det som kallades "Rosornas krig". Det var ett inbördeskrig om Englands kungatron i huvudsak mellan ätterna Lancaster och York. Namnet kommer av sköldarnas emblem som var en vit ros för York och en röd för Lancasters. Krigen slutade med vinst för Lancasters som sedan lade grunden till Tudordynastin.
Nu kommer en filmatisering baserad på Philippa Gregorys böcker "Den vita drottningen" som är huvudperson i TV-serien med samma namn, "Den röda drottningen" och "The Kingsmakers daughter" som inte finns översatt till svenska. TV-serien tar sina sista avsnitt i Finlands Yle 1 men kommer troligen i svensk TV så småningom.
Serien är riktigt spännande och innehåller alla ingredienser för en succé. Om du har följt "The Tudors" blir du knappast besviken, här kommer fejden som ledde fram till Henrik VII styre.
Det är inte så lätt att redogöra för tronföljen under den här tiden, så jag ska inte ens försöka.
Boken "Den vita drottningen" handlar om Elisabet Woodville som har förlorat sin man under inbördeskrigen och förälskar sig i Evard earlen av March. De tu är från olika sidor av släkterna men gifter sig i hemlighet och Edvard blir snart krönt till kung Edvard IV och Elisabet blir drottning. Många blodiga fejder utspelas och Elisabets liv som drottning är inte alltid lätt.
Philippa Gregory väcker historien till liv. Hon skriver följsamt och förenar historiska fakta med spännande kvinnoöden. Boken behåller spänningen rakt igenom.
Läs den före du ser TV-serien!
Historiska fakta kan du läsa ikapp dig på :http://sv.wikipedia.org/wiki/Rosornas_krig#Den_omdiskuterade_tronf.C3.B6ljden
Böckerna finns på Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar