29 oktober 2016

Keltisk magi


Spännande roman i fantasy/historisk kategori : "Albions Dotter" av Ilka Tampke är perfekt att mysa med vid brasan en kulen höstkväll och drömma sig till ett forntida Britannien med kelter, magi och ställen som påminner om "Avalons dimmor".
Vi får ta del av Ailias vardag i det keltiska samhället i Caer Cad i sydvästra  Britannien år 43 e Kr. Romarna är på väg och invånarna befarar det värsta. Hur ska de kunna försvara sig och sina gamla traditioner under romarnas hårda styre?
Läs om romarnas framfart i England här.
Ailia är en ung flicka som firar sitt första Beltane när romanen börjar. Samhället styrs av en stamdrottning och Ailia lever hos sin kokmor. Hon är född utan vad de kallar för "hud", ett totem som närmast påminner om vårt släktfenomen. Utan detta hudtotem har hon inte rätt att gifta sig eller att klättra på samhällsstegen.
Läs om kelternas Beltane högtid här.
Samhället i sig är en intressant inrättning i romanen. Stammen leds av en drottning, som Ailia tillåts vara tjänare till. Viktiga personer i detta ganska matriarkaliska samhälle är färdkvinnor och färdmän,de är alltså druider som kan se framtiden och förflytta sig mellan vår värld och Mödrarnas värld, där visdomen bor.
Intressant länk om kelternas mytologi
Men Ailia har gåvan, med hud eller utan. Hon överträder sin gräns att gå nära en skog och träffar en pojke, Taliesin, som är fången i mödrarnas värld. En resa av utbildning väntar Ailia, ska hon trots sin avsaknad av hud bli stammens Kendra? Svåra beslut och stammens öde vilar i hennes händer...
Jag älskar det här! Hoppas att Ilka skriver en ny bok i liknande genre snart!

Från vänster firande av Beltane, i mitten en keltisk knut och till höger en hydda i vilken kelterna använde.


Boken finns på Adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar